Iisalmi
Kontiolahdelta saapui 22.11.1866 Iisalmen äskettäin perustettuun kauppalaan kirjanpitäjä Henrik Makkonen, joka jo muutamaa päivää myöhemmin eli 26.11.1866 avioitui Iisalmen Nissilä 6:sta kotoisin olleen Kaisa Maria Karjalaisen kanssa. Ei ole tiedossa missä tai milloin Henrik ja Maria olivat toisensa tavanneet. Avioituessaan Maria oli 16 vuoden ikäinen. Marian isä oli talollisen poika Vilhelm Karjalainen Vieremäjärven kylästä ja äiti talollisen tytär Hedvig Nissinen Nissilä n:o 1:stä. Nämä olivat avioituneet 4.7.1847.
Iisalmen ajalta Henrikin ja Marian vaiheista ei ole löytynyt mainintoja. Sen sijaan Iisalmen kauppalan ja kaupunginhistoriassa mainitaan Henrik Makkonen, joten lainaamme lähdekirjaa. Iisalmen kauppala perustettiin vuonna 1860. Jo ennen kauppalan perustamista ja heti sen alkuaikoina alkoi siellä kauppiastominta. Joacim Putkonen ensimmäisenä aloitti maakaupan pidon jo 1854. Vähän myöhemmin, vuonna 1858 tuli Iisalmelle Olli Parviainen Jyväskylästä kaupanperustamisaikeissa ja sai lailliset oikeudet 1860. Kolmantena mainitaan vuodelta 1861 Johan Puustinen, joka hänkin tuli Jyväskylästä oltuaan siellä vuoden verran Joh. Parviaisella kauppa-apulaisena. Kun Joensuusta tullut Henrik Makkonen mainitaan muuttokirjassa kirjanpitäjänä, lienee hän hankkinut alan tiedot tai kokemuksen Joensuussa. Joka tapauksessa hänen sanotaan tulleen v 1868 kirjanpitäjäksi kauppias Joachim Putkoselle tällä jo aikaisemmin olleiden Gustaf Björkholtzin ja ”alaikäisen” Lauri Kärkkäisen rinnalle. Ajan oloihin nähden Putkosen talous oli huomattavan suuri ja liiketoiminta edistynyttä. Yleisen tavan mukaan kauppa oli auki klo 5:stä aamulla klo 10:een illalla, joten saattoi kirjanpitäjälläkin olla pitkiä työpäiviä.
Vuoden1850 tienoilla Iisalmen puolessa ei tiedetty vielä mitään metsien ostosta ja tukkitöistä. Seuraavalla vuosikymmenellä tukinostajat alkoivat kuitenkin liikkua sielläkin päin. Iisalmen kihlakunnan kruununvoudin kertomuksessa vuodelta 1866 mainittiin sahatukkeja ja laivapuita myydyn verotalojen metsistä. Metsien myynnistä näennäisen helpolla saatava raha alkoi houkutella Iisalmen puolen talollisia myymään maansa ja metsänsä ostajille ja itse jäämään vuokramiehiksi entisiin tiloihinsa. Iisalmen 1870-luvun puutavaraliikemiehiä olivat mm. Johan Puustinen vanhempi, Henrik Makkonen ja Anders Eskelinen. Kauppias Joachim Putkonen näyttää ostaneen metsätiloja.
Henrik esiintyi Iisalmella paitsi metsän ostajana myös sahan kirjanpitäjänä. Luettelossa kauppalaan muuttaneista ”työmiehistä”, jotka olivat toisen palveluksessa renkeinä ym. vuosina 1862 – 73 mainitaan Savonrannalta tulleen Karl Karvisen työnatajana sahankirjanpitäjä H. Makkonen. Karvinen oli Makkosella tukkilautturina vuonna 1870. Ei käy ilmi minkä sahan kirjanpitäjä Henrik tuolloin oli. Kun Iisalmen puolessa ei tuolloin vielä ollut yhtään suurempaa sahalaitosta, niin työantajan täytyi olla kauempaa. Puutavaraa Iisalmelta vietiin mm Juankosken sahalle Nilsiässä, Suovun sahalle Kuopion pitäjässä sekä kauemmaksikin kuten Palokin sahalle Heinävedellä sekä Varkauden ja Oravikosken sahoille Leppävirralla.
Iisalmen kauppalan ensimmäinen tonttihuutokauppa pidettiin 16.12.1861 värjäri Grönvallin talossa. Huudettavana olleista tonteista jäi myymättä joko tarjouksen puuttuessa tai liian halvan tarjouksen johdosta 12 tonttia, mm tontti n:o 33, josta torppari Anders Nojonen oli tarjonnut vain 5 ruplaa (alle 10 ruplan tarjouksia ei hyväksytty). Myöhemmin näitä tontteja myytiin halukkaille korkeampaan hintaan. Henrik Makkonen hankki edellä sanotun tontin n:o 33 Ylätorinkadun eteläpuolella, lähellä Bergmanin apteekkia itselleen. Milloin tarkemmin ja mihin hintaan, sitä ei ole mainittu. Tontilla ei liene ollut rakennuksia eikä Henrik itsekään rakentanut taloa. Tämä on pääteltävissä siitä, että kauppalan historian mukaan vuonna 1870 kauppalaan muuttanut tohtori Forstén osti sahan kirjanpitäjä Makkoselta tontin n:o 33, jolle rakensi asuintalonsa. Aikaisemmin oli samassa korttelissa rakennettuna vain leipuri Berghin talo.
Henrikin ja Marian perheeseen syntyi Iisalmella viisi lasta, Erkki Emil vanhimpana v. 1867, Anna Elviira v. 1869, Alva Maria v. 1871, Hellin Lovisa v. 1873 ja Arma Ellen nuorimpana v. 1875. Minkälaista perheen elämä ja toimeentulo on ollut, ei ole tiedossa. Tiedetään kuitenkin, että talvea 1867– 68 sanottiin todelliseksi nälkätalveksi, jolloin monet kärsivät nälänhätää. Nälkätalven aiheutti kaksi tapahtumaa. Toisaalta harvinaisen myöhäinen kesän tulo, jonka johdosta viljat olivat täysin vihantia vielä syyskuun alussa ja toisaalta yleinen halla 3.– 4.9.1867, joka tuhosi satotoiveet. Sato jäi 2-kertaiseksi oltuaan edellisvuonna 8-kertainen. Kauppalassa ei kuitenkaan ketään kuollut nälkään, eikä kuolleisuus muutenkaan ollut poikkeava.
Henrik ja Maria asuivat Iisalmella aina vuoden 1876 alkupäiviin. Kirkkoherran apulainen Adolf Björkkullan 3.1.1876 Iisalmella allekirjoittaman muuttokirjan n:o 1/1876 mukaan "sahanhoitaja Henrik Makkonen ja hänen vaimonsa Kaisa Maria Karjalainen, jotka lukevat kirjaa sisästä ja ulkoa tyydyttävästi, ymmärtävät autuuden opin lukunsa mukaan, ovat olleet H. P. Ehtoollisella viimeksi v 1875 ja ovat käytöksessään hyvämaineiset sekä joihin on rokkoa pantu ja joilla tiettävästi ei ole ruumiin vikoja, muuttavat nyt Karttulaan. Heitä seuraavat lapsensa ovat Erkki Emil, Anna Elvira, Alva Maria, Hellin Lovisa ja Arma Ellen. Kaikki rokotetuita".
Tauno Räisänen; Iisalmen kauppalan ja kaupungin historia 1860– 1930, Kuopio 1959